Dil Seçiniz
Telefon
WhatsApp

AGRİ EKOHASIL DIŞ TİC. LTD.ŞTİ

Demo

00902324848446

www.ekohasil.com.tr

[email protected]

İsmet Kaptan Mahallesi Hürriyet Bulvarı No.3/1 D.101 KONAK / İZMİR / TÜRKİYE

69 Görüntülenme

Hasılmatik Nedir?

Hasılmatik, topraksız tarım teknolojisini kullanarak serin iklim tahıl tohumlarından 365 gün kesintisiz taze yeşil yem üreten bir sistemdir.

Avantajları Nelerdir?

Bitkisel üretim: Doğa ve Kuraklık gibi olumsuz iklimsel koşullardan etkilenmez.

Doğallık: Herhangi bir katkı maddesi gerektirmez. Sistemin girdileri yalnızca, tohum, su ve elektriktir.

Su tasarrufu: Su sarfiyatı, konvansiyonel yetiştiricilik (tarla tarımı, topraklı tarım) için gereken su miktarının yalnızca %2’si oranındadır.

Arazi tasarrufu: Hasılmatik hayvanlar için gerekli yem maddesi üretimine devam ederken, aynı bitkisel üretim için ayrılmış olan araziler başka amaçlarla kullanılabilir. En küçük sistem 65 dk lık araziye eşdeğerdir.

Sağlık: Hayvanlar tamamen kapalı sistemde, hiç meraya çıkarılmadan yetiştirilebilir. Mera kaynaklı iç ve dış parazitlerin bulaşması önlenmiş olur. Yanı sıra, hayvanlar fazladan yürüyerek enerji harcamazlar. Yeme bağlı sindirim sistemi hastalıkları gözlenebilir biçimde azalır.

Verimlilik: Besi hayvanlarında konvansiyonel beslenmeye göre yaklaşık %20 daha fazla canlı ağırlık artışı sağlar. Hasılmatik’ ten elde edilen arpa hasılı ile beslenen süt hayvanlarında %10’a kadar süt verimi artışı gözlenmiştir. Döl tutma sorunu yaşanmaz, küçükbaşlar da ikizlik oranı artışları ile ilgili araştırma sonuçları da mevcuttur.

Toplam yem giderinde azalma: İşletmenin toplam yem giderlerinde, klasik rasyonlara oranla en az %35-40 iyileşme sağlar.

Hangi Tohumlar Yetiştirilebilir?

Hasılmatik sisteminde, serin iklim tahıllarından arpa, yulaf, buğday, tritikale, ayçiçeği, fiğ gibi tahılları tek tek ya da kokteyl yapılarak da yetiştirilebilir. Hayvanların yararlanımı bakımından en optimal verimler arpa hasılından alınmaktadır.

Nasıl Çalışır?

Sistemdeki tepsiler 7 gün sırası ile arka arkaya ekim yapılır. Sekizinci gün ilk ekilen tepsiler hasat edilir ve yeniden ekilir. Aynı işlem her gün tekrarlanarak, kesintisiz bir üretim döngüsü oluşur.

 

 

 

 Birim Üretim Miktarları Ne Kadardır?

Kullanılan arpa tohumu en az %90 çimlenebilir, sürme gücü yüksek, selektörden geçirilmiş temiz tohum olmalıdır.

Bin dane ağırlığı yüksek, çift sıralı beyaz, maltlık arpa tohumları vb. en iyi performansı veren tohumlar arasındadır. 1 kg. arpa tohumundan ortalama 7-9 kg. arpa hasılı elde edilir (Hasıl verimi, arpanın temizliği, çimlenme yüzdesi ve sürme gücü ile doğru orantılıdır).

Hasılın Besleme Özellikleri:

Sindirilebilirlik: %97-98 (Marmara Hayvancılık Araştırma Enstitüsü rumen araştırma sonuçları).

Kuru Madde: %18-20, Sindirilebilir Protein: %22-23, Metabolik Enerji: 2900-3000 Kcal (2.9-3.0 Mcal) (KM, SP ve ME değerleri, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi araştırma sonuçlarına göre).

Hasıldaki protein değeri kullanılan arpa tohumunda depolanmış protein % sinin tam 2 katıdır. %10-11 protein içeren tohumun hasıldaki HP %si 20-22 dir.

Neden gerekli; Ülkemiz hayvan varlığı dikkate alındığında, kaliteli kaba yem üretimi, ihtiyacın %30-35 ini karşılar durumda. Kalan kısmı saman ve kesif yemle karşılanmak zorunda. Bu hem yem maliyetini artırıyor, hem de hayvan sağlığı, döl tutma ve hayvanın verimliliğini doğrudan etkiliyor. Bunun için araziye bağımlı olmadan hayvanın doğasına uygun yemi ancak HASILMATİK sistemleri ile karşılanabilir. Sürdürülebilir bir hayvancılık için, gereklilik değil, zorunluluktur. ( Veriler TÜİK 2014 yılı verileridir.)

Yatırım Geri Dönüş Süresi:

Hasılmatik yatırımı yaklaşık 15-17 ay sürede kendini amorte eder.

Saygılarımızla,

Kamil D. ATICI